waterkefir

Recept: Hoe maak je waterkefir?

Werk aan je darmflora en weerstand met dit natuurlijke drankje dat je zelf kan maken.

Tijdsduur: 2 – 4 dagen
Vrij van: tarwe, gluten, lactose, koemelk

Ben je iemand die vaak ziek is? Of ben je juist iemand die zelden ziek is, maar zich eigenlijk nooit echt optimaal voelt? In beide gevallen zou het zomaar kunnen zijn dat je darmflora extra hulp nodig heeft. Alles begint namelijk in de darmen. Zowel ons emotioneel en mentaal welbevinden als lichamelijke conditie is afhankelijk van de behulpzame bevolking die in onze darmen heerst. Niet voor niets worden de darmen onze tweede hersenen genoemd.

Wetenschappelijk onderzoek
Een meta-analyse, systematische review en gerandomiseerde trial bevestigt dan ook: “probiotica werden geassocieerd met een significante afname in depressie, de noodzaak voor aanvullend onderzoek naar deze potentiële, preventieve strategie voor depressie onderstrepend”.[1] Een andere meta-analyse en systematische review liet zien dat suppletie met probiotica tot een statistisch significante verbetering van psychologische symptomen leidde vergeleken met een placebo.[2]

Daarnaast werd in een gerandomiseerd, dubbel-blind en placebo gecontroleerde trial over klinische depressie geschreven: “Na 8 weken interventie hadden patiënten, die probiotische supplementen ontvangen hadden, een significante verlaging van Beck Depression Inventory scores vergeleken met de placebo“.[3]

Dit onderzoek ging om voedingssuppletie met drie gevriesdroogde stammen Lactobacillus acidophilus (2 miljard CFU per gram), Lactobacillus casei (2 miljard CFU per gram) en Bifidobacterium bifidum (2 miljard CFU per gram). “Aanvullend resulteerde inname van probiotica in een significante stijging in totale glutathion plasmaniveaus vergeleken met de placebo“, aldus Akkashesh et al (2015).[3]

Ben je toevallig door middel van een keizersnede geboren? Vaak antibiotica gehad als kind of slik je medicijnen als volwassene? Spijsverteringsproblemen, moeite met afvallen of aankomen, emotieschommelingen, chronisch een laag energieniveau, moeite met stressvolle situaties, fanatieke sporter? Je darmen hebben in al deze gevallen jouw hulp heel hard nodig. Je kan er voor kiezen om probiotica te gaan slikken in de vorm van voedingssupplementen, maar je kan ook je eigen superfood te maken!

“Probiotica werden geassocieerd met een significante afname in depressie, de noodzaak voor aanvullend onderzoek naar deze potentiële, preventieve strategie voor depressie onderstrepend”

Foto van een kan met waterkefir.
Eerste fermentatiedag van waterkefir met biologische citroen, rietsuiker en vijgen. (2016)

Wat is kefir?
Kefir is een gefermenteerd, bruisend, licht zuur drankje dat net als gefermenteerde groenten zeer rijk is aan probiotica, waaronder de lactobacillen en bifidobacterium. De kefirkorrels bestaan uit polysacchariden waarin vele bacteriestammen en gistculturen zich cultiveren. In een wetenschappelijk onderzoek zijn er maar liefst 453 bacteriën geïsoleerd via een PCR-analyse van waterkefir met vijgen, citroen en sucrose.[4] Volgens wetenschappelijke studies zijn de volgende bacteriën en natuurlijke gisten in waterkefir noemenswaardig:

  • Lactobacillus nagelii
  • Lactobacillus hordei
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus hilgardii
  • Leuconostoc mesenteroides
  • Leuconostoc citreum
  • Acetobacter fabarum
  • Acetobacter orientalis
  • Bifidobacterium aquikefiri
  • Bifidobacterium crudilactis
  • Bifidobacterium psychraerophilium
  • Bifidobacterium subtile
  • Zymomonas mobilis

    De noemenswaardige natuurlijke gisten in waterkefir zijn:
  • Hanseniaspora valbyensis
  • Lachancea fermantati
  • Saccharomyces cerevisiae
  • Torulaspora
  • Dekkera Anomala
  • Dekkera Bruxellensis
  • Zygotorulaspora florentina
  • Zygosachharomyces s Lentus [4] [5] [6] [7]

Voor de mensen die om persoonlijke redenen geen gisten of alcohol nemen, is kefir af te raden. Voor de mensen die hier geen problemen mee hebben, is dit wellicht interessant om mee te experimenteren.

Bij melkkefir wordt de lactose (melksuiker) in de koemelk omgezet in alcohol en koolstofdioxide door de melkkefirkorrels die uit verschillende bacteriestammen en natuurlijke gisten bestaan. Het drankje bevat ongeveer tussen de 0,2% en 2% alcohol, wat afhankelijk is van de duur van de fermentatie en de ingrediënten. Melk of zuivel is echter slijmvormend, wat voor verschillende gezondheidsklachten kan zorgen. Bovendien is het continu produceren van melk voor de melkindustrie extreem belastend voor koeien en het klimaat in het algemeen.

Bij waterkefir wordt melk vervangen door water en daar wordt vervolgens sucrose aan toegevoegd. Wanneer het fermentatieproces voltooid is, is er vrijwel geen sucrose meer aanwezig. Vind je melk niet lekker, heb je een koemelkallergie of vermijd je zuivel als de pest? Dan is waterkefir een prima oplossing!

“Wanneer het fermentatieproces voltooid is, is er bijna geen sucrose meer aanwezig.”

Foto van een kan met waterkefir.
Tweede fermentatiedag van een andere batch waterkefir. (2016)

Waar haal je die korrels vandaan?
Op Facebook zijn er diverse groepen voor iedereen die geïnteresseerd is in het kweken van water- of melkkefir met kefirkorrels en kombucha of jun met scoby’s. Via deze groepen kun je contact opnemen met de leden die de kefirkorrels of scoby’s in overvloed hebben. Waterkefir korrels groeien namelijk door de mineralen en de sucrose dat ze omzetten.

Het enige wat je nodig hebt, is initiatief, een beetje geduld en vertrouwen in je medemens. Tegen een hele kleine vergoeding (de verzendkosten) sturen ze deze dan graag naar je op!  Als dat idee je niet zo bevalt, dan kun je ze altijd nog online bestellen.

Benodigdheden voor waterkefir
– minimaal 50 gram waterkefirkorrels per 500 ml bronwater
– 500 à 750 ml bronwater
– 1 à 2 eetlepels bio rietsuiker
– een halve bio citroen
– 2 à 4 bio, ongezwavelde vijgen en/of dadels
– 2 glazen kannen (1 L)
– een plastic eetlepel
– een plastic zeef

Wees lief
Schenk het water in een glazen kan, voeg daar het rietsuiker en het uitgeperste citroensap aan toe. Tot slot kun je de vijgen er aan toevoegen voor extra mineralen en suikers voor de korrels om van te groeien, en natuurlijk voor een lekkere vijgensmaak. Let er wel op dat als het fruit vervuild is (bijv. pesticiden) dat je kwetsbare kefirkorrels sneller dood kunnen gaan. Gebruik dan ook altijd biologisch fruit. Roer het mengsel goed en voeg als laatst de waterkefirkorrels er aan toe.

Dek de kan af met een dekseltje waar de koolstofdioxide (koolzuur) uit kan of met een schone, katoenen zakdoek en laat dit goedje voor 48 uur staan voor een optimale fermentatie. Als je een zakdoek gebruikt, bind deze dan met een elastiekje vast rondom de kan, zodat fruitvliegjes geen kans hebben om erin te gaan. Ze komen namelijk op de vluchtige, aromatische verbindingen af.

Zeef alles na de fermentatie eruit en het drankje is dan klaar om te drinken. Eventueel kun je een tweede fermentatie uitvoeren zonder de korrels, waarbij je de kefir nog meer op smaak brengt met bijvoorbeeld gember of ander fruit. Tast toe!

Foto van een kan met waterkefir, citroen, gember en een glas gevuld met gezeefd waterkefir.
“Oogst” van de Kefirdrank in de ochtend van de derde dag. Gember is pas aan te raden bij verwijdering van de korrels ná de eerste fermentatie. Door gember kunnen kefirkorreltjes namelijk dood gaan. (2016)

Bronnen
[1] Huang R, Wang K, Hu J (2016), Effect of Probiotics on Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, Nutrients, 2016 Aug 6, doi: 10.3390/nu8080483

[2] McKean J, Naug H, Nikbakht E, Amiet B, Colson N (2016), Probiotics and Subclinical Psychological Symptoms in Healthy Participants: A Systematic Review and Meta-Analysis, J Altern complement Med., 2016 Nov 14, doi: 10.1089/acm.2016.0023

[3] Akkasheh G, Kashani-Poor Z, Tajabadi-Ebrahimi M, Jafari P, Akbari H, Taghizadeh M, Memarzadeh MR, Asemi Z, Esmaillzadeh A (2016), Clinical and metabolic response to probiotic administration in patients with major depressive disorder: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial, Nutrition, 2016 Mar, doi: 10,1016/j.nut.2015.09.003

[4] Anna Gulitz, Jasmin Stadie, Mareike Wenning, Matthias A. Ehrmann, Rudi F. Vogel (2011), The microbial diversity of water kefir, International Journal of Food Microbiology, Volume 151, Issue 3, December 2011, pag. 284-288, doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2011.09.016

[5] David Laureys, Margo Cnockaert, Luc De Vuyst, Peter Vandamme (2016), Bifidobacterium aquikefiri sp. nov., isolated from water kefir, International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, Vol. 66, Issue 3, 01 March 2016, doi: 10.1099/ijsem.0.000877

[6] A. Gulitz, J. Stadie, M.A. Ehrmann, W. Ludwig, R.F. Vogel (2013), Comparative phylobiomic analysis of the bacterial community of water kefir by 16S rRNA gene amplicon sequencing and ARDRA analysis, Journal of Applied Microbiology, 05 January 2013, doi: 10.1111/jam.12124

[7] Alan J. Marsh, Orla O’Sullivan, Colin Hill, R. Paul Ross, Paul D. Cotter (2013), Sequence-based analysis of the microbial composition of water kefir from multiple sources, FEMS Microbiology Letters, Vol. 348, Issue 1, November 2013, pag. 79-85, doi: 10.1111/1574-6968.12248

Shares

Categories:

Geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bereikbaarheid

Telefonisch/E-mail:

Ma: 09:00 – 17:00 uur
Di: 09:00 – 17:00 uur
Wo: 09:00 – 17:00 uur
Do: 09:00 – 17:00 uur
Vr: 09:00 – 17:00 uur
Za: 12:00 – 17:00 uur
Zo: 12:00 – 17:00 uur

Op praktijk: op afspraak.

Contactgegevens

Tel.: +31 6 386 990 06
E-mail: lisa@orthotherapeut.nl

KvK: 86113631
BTW nr: NL004193024B28

Locatie

Integraal Medisch Centrum (IMC)
Contactweg 145
Unit 2.C.3
1014 BJ Amsterdam
www.integraalmedischcentrum.nl/


Beroepsvereniging

Shares